Wacht tot je paard er klaar voor is

“Riders should ask the horse to do things in harmony, and in the horse’s time, because it is his body being borrowed for the athletic efforts. The mind of the rider can wait, and hold in check impatience and impertinence. The horse is a calender; ask and wait. The horse will deliver when he is ready.”

~ Charles de Kunffy


Als je je paard vraagt iets voor je te doen… doe het in harmonie en als je paard er klaar voor is. Zijn lichaam levert de atletische prestatie. Jij kunt wachten, overwin je ongeduld en je overmoedigheid. Een paard is als een kalender, vraag en wacht. Je paard zal de gevraagde prestatie leveren als hij er klaar voor is.

Vrije vertaling:

Training

Goed paardrijden valt of staat met een goede houding en zit. Alleen als jij ontspannen en in balans in het zadel zit, kun je je paard hulpen geven die hij verstaat. Deze hulpen laten het paard vervolgens bewegingen maken die hem helpen spieren op de juiste manier te ontwikkelen zodat hij jou weer beter kan dragen. Mooi om te doen en ook nog eens zeer functioneel, toch? Maar als jij constant bezig bent met je eigen balans, of als je je paard tegenwerkt door bijvoorbeeld achter de beweging aan te komen, kun je je paard onmogelijk iets leren. Dan is je paard namelijk druk bezig om onder jouw gewicht in evenwicht te blijven. Compenseren begint hier al… Het is voor jou en je paard op zich echt al moeilijk genoeg te trainen wanneer je perfect ìn balans zou zijn. Het zadel is de verbinding, die bepaalt of dit uberhaupt mogelijk is. Ook je eigen “balans” moet echt in orde zijn, werk daarom ook zeker aan je zelf.

Houding en zit verbeteren

Bij Polane zijn we ervan overtuigd dat de meeste rijtechnische problemen te verhelpen zijn door aandacht te besteden aan de houding en zit van de ruiter. Wat wij zelf doen? Wij rijden regelmatig ook zonder zadel, bijvoorbeeld met een rijschabrak (barebackpad) van schapenwol. Echt waar. Dat is een mooie manier om je bewust te worden dat ook jij je zit zelf kunt verbeteren, je wordt namelijk ongenadig gewezen op je scheefheden en tekortkomingen qua zelfbalans. En het is stiekum nog leuk ook.

Een rijschabrak uitproberen? Vraag het ons, wij kunnen adviezen geven wat voor jou en je paard een goede optie zou zijn.

Het geheim van een goede houding

Voor we je meer vertellen over de juiste houding en hoe je deze onder de knie krijgt, willen we je iets vertellen wat weing mensen weten. Iets waar je heel blij van zult worden. Het ligt namelijk niet aan ons. Dat het ons niet lukt om de ideale houding aan te nemen, dat we steeds weer blijven stoeien met dingen als ‘hakken laag’, ‘rechtop zitten’ of ‘houd je onderbenen stiller’. Het ligt niet aan ons, maar aan het (niet goed passende) zadel.

Het is echt waar: de meeste houdingproblemen zijn op te lossen met een beter passend zadel. Wil je begrijpen hoe het werkt? Of meteen een afspraak maken voor een zadelevaluatie?


Mijn paarden zijn de jury

“Sinds bijna een jaar ben ik in het bezit van 2 Schleese-zadels voor mijn paarden, aangemeten door Irene Polane. Om te beginnen bij de paarden: mijn merrie hoeft niet meer een hupje te doen bij het aandraven (om de ruiter van de schouder af te krijgen), omdat haar schouders nu eindelijk helemaal vrij zijn! En mijn ruin beweegt ook met veel meer vrijheid. Beiden zitten nu veel beter in de bespiering. En dan de ruiter.. ik dacht dat mijn oude zadel super comfortabel was, totdat ik op een Schleese-zadel werd geplaatst door Irene en er een serene rust in mijn onderrug te voelen was. Ik was mij tot dat moment niet bewust van enige onrust danwel disbalans. Sindsdien kom ik in de training ook sneller vooruit dan daarvoor!

Ik ben hier zeer dankbaar voor en heb spijt dat ik mijn paarden niet jaren eerder zo tegemoet heb kunnen komen. Onwetendheid en vertrouwen op de “experts”: geen goede combinatie. Fijn dat ik nu echte expertise heb ontdekt. Mijn paarden zijn de jury!”

Relinde Schepers